wtorek, 13 maja 2014

Jadalne kwiaty, czyli o nietradycyjnym sposobie dekorowania potraw

Kwiaty są najpopularniejszą dekoracją weselnych stołów i sali. A co powiecie na... kwiatową dekorację potraw lub jedzenie, które samo w sobie jest dekoracją? Jeśli planujecie w dniu ślubu otoczyć się kwiatami, to ten pomysł powinien Wam się spodobać :)

Pierwszym moim kwiatowym odkryciem były kostki lodu z owocami i kwiatami. Jak możecie się przekonać na zdjęciach - wyglądają rewelacyjnie (i bardzo chcę mieć je na swoim weselu) :) Następnie zetknęłam się z potrawami ozdobionymi jadalnymi kwiatami: tortami, ciastami, ciasteczkami, lodami, galaretkami itp. Przyprószone lub udekorowane kwiatami dania wyglądają pięknie, intrygująco i niesamowicie apetycznie. Wszystkie z pewnością dodadzą jedzeniu niecodziennych smaków. Ja już nie mogę sie doczekać aż kilka pomysłów wypróbuję na sobie ;)

Jadalnymi kwiatami są (źródło):
Kwiaty ozdobne: aksamitki, begonie, bławatki, bratki, chryzantemy, fiołki wonne, floksy, geranium (pachnąca pelargonia), goździki, hibiskus, lewkonie, liliowce, lwiepaszcze, maki, magnolie, nagietki, nasturcje, niecierpki, róże, słoneczniki, stokrotki, szafirki, tulipany, wiciokrzew japoński
Kwiaty drzew i krzewów: akacja (robinia), bez czarny, bez lilak, brzoskwinia, cytrusy, goździkowiec, grusza, jabłoń, jaśmin (nie jaśminowiec), judaszowiec, lipa, morela, pigwa, śliwka, wiśnia Kwiaty ziół: anyż, bazylia, czosnek, kolendra, koniczyna, koper, lawenda, lubczyk, mięta, mniszek lekarski, ogórecznik, oregano, rozmaryn, rumianek, szałwia, szczypiorek, ślaz, tymianek, żywokost
Kwiaty warzyw: kwiaty cukinii (kwiaty męskie i żeńskie), kwiaty dyni, kwiaty zielonego groszku, kwiaty fasolki szparagowej, no i kalafiory, brokuły, kapary i karczochy:)

Smacznego, jedzmy kwiaty :)








Fot. sweetvioletbride, e-ogrody, arpita.tumblr, motherofthebride, event, imageblogs, imageblogs,
luzklarita.tumblr, liveinternet, liveinternet, forum.xcitefun, krisztinawilliams, thelane, funny-pictures

6 komentarzy:

  1. mhmmm bosko to wygląda, ja bym się nie odważyła tylko uzyć aksamitki, bo strasznie śmierdzi:P

    OdpowiedzUsuń
  2. Kostki lodu i lizaki wyglądają bosko! <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Lizaki... na to bym nie wpadła, smaczny post :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Niepoprawna zajrzyj na http://pinkcake.blox.pl/html oprócz tego, że są tam ciasta bez mleka i jajek - nie jeden przepis spróbowałam, to dodatkowo, właścicielka tej strony napisała książkę o jadalnych kwiatach. Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ty to zawsze coś ciekawego znajdziesz! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie wydaje mi się to nietradycyjne, właśnie wprost przeciwnie - już od dawna wiadomo, że można keść kwiaty ;)

    OdpowiedzUsuń